Verstevig taal met deze 8 leuke taalspelletjes

Taal is in groep 4 een belangrijk vak. Het vak taal is een breed vak, waaronder diverse subvakken geschaard kunnen worden. Denk aan begrijpend lezen, spelling en woordenschat.

Taalonderwijs is dan ook heel divers. Wil jij als ouder de taalontwikkeling van je kind verstevigen? Doe dan met regelmaat deze leuke taalspelletjes. Ze zijn makkelijk, je hebt er vrijwel geen materiaal voor nodig en kunnen zorgen voor urenlang speelplezier (thuis of onderweg)!

 

#1 De meeste woorden

Schrijf een groot woord op en geef je kind 1 tot 2 minuten om er zoveel mogelijk andere woorden uit te halen. Bijvoorbeeld: komkommertijd, pindarotsjes of cementmolen.

Nog leuker is om het samen te doen. Schrijf om de beurt een woord op of benoem een woord. Interactie is alleen maar een plusje wat taal betreft.

 

#2 Ik ga op reis en ik neem mee…

Een klassieker die je ongetwijfeld zelf ook wel eens gespeeld hebt. Maar wist je dat het een perfect spelletje is om taal te trainen? Je kind moet zowel op nieuwe woorden komen (woordenschat) als onthouden wat er al gezegd is.

 

#3 Gekke verhalen maken

Geef je kind drie, vier of vijf woorden die niets met elkaar te maken hebben. Laat je kind vervolgens een verhaal maken met deze woorden. Bijvoorbeeld: koelkast, koffie, lamp, draak en pepernoot. Wat voor een creatief verhaal kun je daar wel niet mee maken?!

Tip: Koop de story cubes! Deze bevatten afbeeldingen en hiermee kun je een mooi verhaal bij elkaar dobbelen.

 

#4 Waar denk je aan bij het woord…?

Heb een gesprek met je kind door te starten met de zin “Waar denk je aan bij het woord…?” Je kan hierbij makkelijke woorden noemen, zoals dieren of auto’s. Maar je kan het ook moeilijker maken en op filosofische gesprekken uitkomen.

Deze onschuldige vraag kan overigens ook helpen als je het idee hebt dat je kind ergens mee zit en er moeilijk over kan praten. Daarmee kun je dus ook de sociaal-emotionele ontwikkeling verder helpen.

 

#5 Woordketting rijgen

Altijd leuk en makkelijk is het om een woordketting te rijgen. Een woordketting begint met een woord. Het volgende woord begint met de laatste letter van het vorige woord. Je kan dus eindeloos doorgaan met een woordketting.

Extra uitdaging: laat een woordketting rijgen in een bepaald thema, zoals alleen met woorden in en om het huis, alleen met woorden die blauw zijn en alleen met dieren.

 

#6 Geheimschrift

Daag je kind uit door in geheimschrift een boodschap op te schrijven. Makkelijke vormen van geheimschrift zijn:

  • De letter die voor de letter in het alfabet komt, bijvoorbeeld het woordje “hallo” als “ibmmp” schrijven.
  • 1=a, 2=b, 3=c etc. Je kind kan dan het beste eerst het verhaaltje opschrijven en daarna vertalen naar geheimschrift.

 

#7 Van A tot Z

Het alfabet zelf biedt ook ruime mogelijkheden op het gebied van taalspelletjes. Laat je kind per letter een woord bedenken! Wanneer dit te makkelijk is kun je wederom de uitdaging zoeken door in thema’s te gaan werken:

  • Dieren van A tot Z
  • Landen van A tot Z
  • Eten en drinken van A tot Z

Ook leuk is om je kind een Van A tot Z-schriftje te laten bijhouden. Per bladzijde staat dan een ander thema centraal.

 

#8 Het gedachtespel

Neem iets, iemand of een dier in gedachten en nodig je kind uit te vragen wat jij in gedachten hebt. Jij moet alleen kunnen antwoorden met ‘ja’ of ‘nee’. Je kind zal dus gerichter vragen moeten stellen (gesloten vragen). Je kan een limiet van vragen instellen als het makkelijk wordt. Ook omdraaien en je kind iets in gedachten laten nemen is natuurlijk extra leerzaam.

‘Is het een mens?’

‘Nee.’

‘Is het een dier?’

‘Ja.’

‘Komt het in Nederland voor?’

‘Ja.’

‘Kun je erop zitten?’

‘Ja.’

‘Is het een paard?’

‘Ja!’

 

Dan nog… leuke items om nog meer te spelen met taal

In online winkels als AliExpress kun je prima terecht om spelmateriaal te kopen waar je weer eindeloos plezier van hebt. Bijvoorbeeld:

  • Lege dobbelstenen waarop je letters kunt schrijven en plakken. Rol 4, 5, 6 of nog meer dobbelstenen en maak zoveel mogelijk woorden.
  • Houten tegeltjes met letters erop (zoals bij Wordfeud). Deel ieder 5 letters uit en pak om de beurt een nieuwe letter. Wie kan het langste woord leggen? Of wie kan de meeste woorden uit 10 letters leggen?