Mogelijkheden en meningen bij concentratieproblemen

Kinderen die zich niet goed kunnen concentreren, lopen vaak tegen achterstanden aan. Ze krijgen hun werk niet goed af, krijgen niet alles wat de leerkracht vertelt goed mee en zitten daardoor vaak minder goed in hun vel.

Niet ieder kind dat moeite heeft met concentreren heeft direct een concentratiestoornis. Een concentratiestoornis, zoals AD(H)D, kan worden vastgesteld door middel van een onderzoek. In het geval van AD(H)D kan medicatie worden voorgeschreven, waardoor de concentratie verbetert. Maar lang niet iedere ouder en leerkracht is een voorstander van medicatie.

Wanneer de concentratieproblemen geen concentratiestoornis als reden heeft, kun je als ouder en leerkracht aardig wat doen om de concentratie te verbeteren en het problemen te verminderen. In dit artikel bespreken we enkele veel geziene mogelijkheden, maar ook meningen bij concentratieproblemen.

 

Theorie: gedwongen concentratie

Voor we de oplossingen in school en thuis bespreken, een klein stukje theorie. Er is namelijk verschil tussen twee soorten concentratie. Je hebt vrijwillige concentratie en gedwongen concentratie. Vrijwillige concentratie vindt plaats als iemand iets doet wat hij of zij leuk vindt. Een kind dat graag puzzelt zal zich hier ook goed op kunnen concentreren.

School betreft grotendeels gedwongen concentratie, want je moet je concentreren om je werk (dat de meeste kinderen echt niet voor zichzelf maken!) goed te kunnen maken.

 

Wiebelkussen

Het wiebelkussen wordt voornamelijk gebruikt bij kinderen die zich niet goed kunnen concentreren, omdat ze veel bewegen op hun stoel. Daarmee leiden ze doorgaans ook anderen af.

Een wiebelkussen biedt kinderen de mogelijkheid om te wiebelen zonder dat dit extreem veel afleidt. Daarmee zou de concentratie verbeterd kunnen worden.

Experts geven echter aan dat het wiebelkussen geen oplossing is. Zonder wiebelkussen zal een kind alsnog moeite hebben met concentratie. Het dient dus als tussenoplossing of middel om minder last te hebben van het gewiebel.

 

Koptelefoon

Sommige kinderen krijgen een koptelefoon die het omgevingsgeluid dempt. Daarmee komen er geen prikkels meer binnen en kan een kind zich focussen op zijn of haar werk. Voor veel kinderen werkt dit, zeker als er veel omgevingsgeluiden zijn (denk aan een onrustige klas of veel geluiden van buiten).

Ook de koptelefoon is geen oplossing voor het probleem. Experts raden het gebruik van een koptelefoon dan ook regelmatig af, omdat het kinderen niet aanzet tot meer concentratie. Immers, als een kind straks op de middelbare school terecht komt of naar een vervolgopleiding gaat, zijn koptelefoons (vaak) ook geen oplossing meer. Om nog maar te zwijgen over een latere baan…

 

Fidget spinner

Jarenlang was de fidget spinner een populair stukje speelgoed, maar eigenlijk werd het ontwerpen om de concentratie van kinderen te verbeteren! Hoe? Door het ronddraaiende aspect van de fidget spinner is er volop focus van kinderen. Niet voor niets wordt de fidget spinner gebruikt door kinderen met ADHD.

Maar er is ook een keerzijde… Want als een kind op de fidget spinner gefocust is, is het niet op de leerkracht gefocust! De fidget spinner is dan ook geen oplossing, maar kan wel een middel zijn om te focussen als er alleen geluisterd hoeft te worden.

 

Werkgeheugen trainen

Experts zijn het er over eens dat alle leuke middelen niet werken om het probleem op te lossen. En concentratieproblemen zijn wel op te lossen. Met andere woorden: concentreren kun je leren. Daar zijn zelfs hele lesboeken over geschreven!

Eén van de zaken die je kunt doen om de concentratie van een kind te verbeteren is het werkgeheugen trainen. Het werkgeheugen is het geheugen dat gebruikt wordt om taken uit te voeren. Dit kun je uitbreiden met steeds meer taken, zoals: ‘Pak je boek, lees bladzijde 12’ naar ‘Pak je boek, lees bladzijde 14 en 15, maak opgave 12’ tot zelfs ‘Maak eerst je rekenen en daarna je spelling’.

Door het werkgeheugen stapje voor stapje te trainen, krijgen kinderen al op jonge leeftijd meer controle over hun eigen concentratie.

Wil jij het werkgeheugen van je kind trainen en afrekenen met concentratieproblemen? Ga dan in gesprek met de leerkracht of intern begeleider. Die kunnen je vast en zeker verder helpen.

 

Hoe ga jij om met concentratieproblemen bij je kind?